وبلاگ تیم هشتمین المپیاد جهانی نجوم و اخترفیزیک

این وبلاگ متعلق به اعضای تیم المپیاد نجوم ایران برای اعزام به هشتمین المپیاد جهانی نجوم و اخترفیزیک می‌باشد.

وبلاگ تیم هشتمین المپیاد جهانی نجوم و اخترفیزیک

این وبلاگ متعلق به اعضای تیم المپیاد نجوم ایران برای اعزام به هشتمین المپیاد جهانی نجوم و اخترفیزیک می‌باشد.

تمرینات نوروزی

سلام

سال نو بر همگان مبارک! 

طبق وعده‌ی قبلی، ویژه تمارین سری نوروزی‌مان را تقدیم شما می‌کنیم. 

امیدواریم که این سری از تمارین برای همه‌ی دوستان مفید واقع شود. 

ذکر چند نکته درباره‌ی سوالات خالی از لطف نیست:

1- سوالات اکثرا طرح خود بچه‌های تیم هستند و اگر از منبع یا کتابی استخراج شده باشند، اسم منبع در زیر سوال قرار گرفته است.

2- دقت بفرمایید که در این سری از سوالات همه نوع سوال موجود است!! 

تمام تلاشمان را کرده‌ایم که اشتباهی که دوره‌ی سال پیش انجام داده بودند دیگر تکرار نشود. 

اعضای تیم سال پیش در یک اقدام جالب، تصمیم به انتشار تعدادی سوال با ایده‌های کمتر دیده شده و ناب کرده بودند که خیلی مورد لطف و توجه دوستان واقع نشد. علت اصلی این عدم توجه را می‌توان سطح بسیار بالای سوالات قلمداد کرد که نتوانسته بود نیاز آن دسته از دوستانی را که برای مرحله دو آماده می‌شوند را برطرف کند. (که جزو اکثریت هم هستند.) 

ما در این سری از سوالات تمام سعی‌مان بر این بوده که گلچینی از همه‌ی سوالات، در باب همه‌ی موضوعات و با درجات سختی متفاوت طرح کنیم تا بتوانیم موجبات برطرف‌شدن نیاز همه دوستان را فراهم کنیم. 

سوالات شامل سوالاتی در سطح مرحله 2، دوره 40 نفر، دوره تیم و حتی سوالات دانشگاهی و سخت‌تر از آن نیز می‌شود. تعداد سوالات بسیار بیشتر از حد استاندارد است پس برای هر درجه سختی تعداد سوالات مطلوب و معقولی موجود است.

3- سعی شده از مطالب به روزی که در دوره تیم تدریس می‌شود (که احتمال بسیاری می‌رود که در دوره 40 های آتی نیز مورد سنجش واقع شوند) سوالات زیاد و متنوعی طرح شود. همچنین تعدادی منابع در خود سوالات عنوان شده است که می‌تواند برای دوستانی که تمایل به مطالعه بیشتر دارند مفید واقع شود. 

در نهایت، به نمایندگی از تیم المپیاد کشوری نجوم از همه‌ی شما دوستان برای همیاری و تشویق ما برای ادامه مسیر تشکر می‌کنم. امیدوارم همگی از این فعالیت استفاده‌ی لازم و بهره‌ی کافی را ببریم.

برای دانلود تمرینات نوروزی، کلیک کنید.

موفق باشید.

نتایج مرحله اول اعلام شد!

سلام به همگی!

بالاخره باشگاه به مناسبت 4شنبه سوری، نتایج را اعلام کرد!

خوب توی نجوم هم قبولی‌ها را خیلی بیشتر کردن! فقط امیدوارم که برگه‌های مرحله دو را بتونن زودتر تصحیح کنن!!!

یه اشتباهی هم که دوباره تکرار کردن، این بوده که نتایج را به ترتیب از آخر به اول اعلام کردن! انگار اتفاقات سال 90، 91 یادشون رفته!

لازمه که یه بار این اتفاق یادآوری کنم که از اون لیست حدود 16 نفری که سال 90 اعلام کردن، عده‌ای اصلا تو مرحله دو قبول نشدن، تعدادی از انها هم نقره و برنز شدن و فقط 3 نفر طلا شدن، پس هرگز به این نتایج تکیه نکنید و بدونید نتیجه مرحله دو مستقل از مرحله یک است!

به امید موفقیت همتون در تمام مراحل زندگی!

زمان اعلام نتایج مرحله اول

سلام!

پیشاپیش عیدتون مبارک!

طبق اطلاعیه سایت باشگاه دانش پژوهان جوان، نتایج مرحله اول روز 3شنبه همین هفته اعلام خواهد شد،

در ضمن تا آخر همین هفته، سوالات سری عید نیز بر روی وبلاگ قرار می گیرد، این دفعه هم از لحاظ کیفیت و هم کمیت، فعالیت کممان در این چن وقت را جبران کردیم!!!

شاد و سربلند باشیم!

معرفی کتاب: استلار

سلام به همگی!

خوب هفته های پایانی اسفند عموما مهم هستند، اول از این جهت که تو این روزها نتایج مرحله اول اعلام میشود، دومم این که پایه کارتان برای مرحله دوم است و اگر این پایه کج باشد، کلا مسیرتان را عوض خواهد کرد. درضمن امروز پاسخنامه تشریحی مرحله اول به همراه کلید نهایی روی سایت باشگاه رفت، این پاسخنامه را اعضای تیم با نظارت و مدیریت جناب آقای دکتر حقی  ریاست کمیته المپیاد نجوم و اخترفیزیک، برای رفع ابهامات و کمک بیشتر به اقشار مختلف بچه ها آماده کرده اند. (قابل توجه بعضی ها که در تالارهای گفت وگو  یکطرفه قضاوت میکنند!!!)

لینک دانلود پاسخ نامه ی تشریحی مرحله اول (لینک باشگاه)

لینک دانلود پاسخ نامه ی تشریحی مرحله اول (لینک مستقیم)

خوب بپردازیم به معرفی کتاب:

نام کتاب: An introduction to the theory of stellar structure and evolution

نام نویسنده: Dina prialnik

دانشگاه: Telaviv University

تاریخچه:

 این کتاب توسط دکتر خاکیان چندین سال است که در دانشگاه صنعتی امیرکبیر تدریس می شود، برای اولین بار هم در سال 2012 به بچه های تیم توسط ایشان تدریس شد و این روال برای دوره تیم چندین سال است که تکرار می شود، کتاب حاضر فعلا به فارسی ترجمه نشده است، ویرایش دوم کتاب در اینترنت موجود است که میتوانید از سایت bookfi دانلود کنید، البته چند وقتی هست که ویرایش سوم کتاب هم منتشر شده است ولی قیمتش تقریبا یک میلیون تومان است!!!

توضیحات:

 فصل اول عنوانش مشاهدات رصدی و فرض های اولیه است که بالای 90 درصد مطالبش را میدانید، بعید می دانم که وقت زیادی ازتون بگیرد و یک نگاه کافی است.

فصل دوم به معادلات تحول ستاره ای می پردازد تقریبا معادل فصل 10 کارل می باشد، اکثر روابط را اثبات می کند ولی متاسفانه نشانه گذاری (notation) خیلی بدی دارد، یکی از نکات خوب این فصل بررسی انواع مقیاس های زمانی است.

فصل سوم سهم مولفه های گاز و تابش را بررسی می کند، در این فصل اکثر روابط اثبات می شود و خیلی بهتر از کارل گفته شده است، تقریبا هم معادل فصل8 و9 و16 کارل است.

 

ادامه مطلب ...

تحلیل مرحله 2 امسال

سلام .

خب به نظرم الآن وقت مناسبیه تا آن دسته از دوستانی که احتمال خوبی واسه قبولیه مرحله 1 شون می بینن برنامه ریزی مناسبی واسه مرحله 2 امسال داشته باشند . 

از اونچایی که کمیته نجوم 2 سال پیش عوض شد ، نیاز بود تا حداقل 2 سری سوال مرحله 1 یا مرحله 2 توسط این کمیته طرح شود تا نحوه ی سوالات و نوع تخصص ها مشخص شود تا بتوان برنامه ریز مناسبی کرد.

مرحله 1 امسال در واقع 3 ومین مرحله 1 بود که توسط این کمیته طرح شده است و این کمیته تا کنون 2 مرحله 2 نیز طراحی کرده است . پس با کنار هم گذاشتن سوالات مرحله 1 ها و مرحله 2 ها می توان برآورد مناسبی از مرحله 2 امسال داشت . 

ابتدا قصد دارم افراد حاضر در کمیته نجوم و تخصص هایشان را برایتان به اختصار معرفی کنم . 

در راس افراد حاضر در کمیته دکتر حقی قرار دارند که ریاست کمیته ی نجوم را بر عهده دارند . تخصص اصلی ایشان دینامیک کهکشانی و کیهان شناسی است . اغلب سوالات دینامیک کهکشانی که در 2 یا 3 سال گذشته طراحی شده است ، طرح ایشان بوده است .

2 عضو اصلی دیگر کمیته دکتر عباسی و دکتر خاکیان هستند .

تخصص دکتر عباسی بررسی دیسک های بر افزایشی و به طور متمرکز میدان های مغناطیسی در این قرص ها است !! و تمام سوالاتی که به قرص های برافزایشی مربوط می شوند طرح ایشان هستند . 

شخص بعدی دکتر خاکیان هستند که تخصص اصلی ایشان اخترفیزیک عمومی و نجوم عمومی است و اغلب سوالات نجوم عمومی نیز طرح ایشان می باشد.

و کمیته شامل افرادی نیز می شود که حضور دائمی ندارند ولی گاها در طرح سوالات مشارکت می کنند از جمله آنان می تواند به دکتر موحد با تخصص کیهان شناسی + دکتر ریاضی با تخصص کیهان شناسی + دکتر جلالی با تخصص مکانیک سماوی اشاره کرد .

علاوه بر این ها کمیته شامل مدال داران سابق المپیاد نجوم ، شامل آقایان چرتاب سلطانی(به طور خاص اخترفیزیک )  ، فهیم نیا(کروی و تحلیل داده) ، عابدی(کروی) ، سلیمانی فر(تحلیل داده)و .... نیز می شود .

پس می توان نتیجه گرفت که سوالات کیهان شناسی + اخترفیزیک + دینامیک کهکشانی چون توسط دکتر ها طرح می شود بسیار آکادمیک طرح می شود . (آکادمیک دقیقا به معنای آکادمیک هست !! :)  )

. از طرفی اهمیت این دروس نیز بسیار زیاد است .

حال با کنار هم گذاشتن سوالات مرحله 1  ، 3 سال گذشته می توانیم چنین برداشتی کنیم :

35 % سوالات کل مرحله 1 ها مختص درس اخترفیزیک است

14.5 % سوالات مرحله 1 ها مختص رصد و ابزارشناسی است .

14 % سوالات مربوط به مکانیک سماوی است

12.5 % سوالات مربوط به نجوم کروی است .

حدود 10.5 % مربوط به نجوم عمومی است .

و جمعا حدود 2.5 و 4.5 درصد مربوط به دروس کیهان شناسی و دینامیک کهکشانی است .

که تقریبا چنین تناسبی مشابهی نیز در سوالات مرحله 2 نیز وجود دارد .

پس با توجه به سوالات مرحله 1 و 2 چند ساله اخیر + افراد حاضر در کمیته نجوم توصیه می شود که :

1- اول از همه به درس اخترفیزیک بپردازید ! در 2 دوره اخیر دیده شده افرادی در مرحله 2 قبول شده اند که فقط اخترفیزیک بلد بوده اند !!

2- به تخصص دکتر های حاضر در کمیته توجه نمایید !!!

3- به ترتیب جمعیت دروس در مرحله 1 ها نیز توجه فرمایید !

و دقت کنید که آماری که ارائه شد امار گذشته است ! که می تواند هیچ ربطی به پیش بینی آینده نداشته باشد ! ولی ما صرفا قصد داریم "احتمال " قبولیمان را زیاد کنیم ! و احتمال هم بعضا بسیار بد مزه است ! :)) 

موفق باشید !

سوالات مرحله ی دو و یه منبع خوب اینترنتی

سلام دوستان 

این یه فایل rar که همه ی سال های المپیاد مرحله دو هاش یه جا جمعن!

سعی هم کردم از هر منبع که میشه مثل دوستان دوره هفت و سایت باشگاه و همه ی اینا استفاده کنم!

امّا از همه بیشتر ممنون جناب عرفان بیات(طلا ی کشوری دوره ی هفت و برنز جهانی 2012) باید باشیم که این منابع رو و همچنین کتابا و منابع دیگه رو تو اینترنت قرار دادن و خیلی ها شاید نشناسن!

منبع اینترنتی المپیاد نجوم جناب بیات

359

تصحیح کلید مرحله اول!

سلام!

خوب دیروز کلید سوالات مرحله اول توسط کمیته دوباره بررسی شد و پاسخ دو تا سوال تغییر کرد،

سوال22 جوابش "0.1" و سوال30 جوابش "1 درجه بالای افق ناظر است" شد، لازم به ذکر است که این تغییرات نهایی بوده است و پاسخنامه مرحله1 با توجه به همین کلید تصحیح خواهد شد!

یا علی.

راه حل سوال ۳۴ مرحله اول

سلام! امیدوارم حال همگی خوب بوده باشد!

همانطور که از اسم یادداشت پیداست٬ قصد دارم راه‌حل سوال ۳۴ آزمون مرحله اول که بسیار بحث‌برانگیز بوده را برای شما قرار دهم تا قدمی در راه روشنگری برداشته باشم!

جواب صحیح این سوال ۰.۸ (گزینه اعلامی باشگاه) می‌باشد. برای دیدن راه‌حل فایل زیر را دانلود و بررسی کنید!

پاسخنامه

امیدوارم موفق شده باشید!

لینک دانلود سوالات جهانی

سلام

با توجه به گفته های قبلی براتون سوالات جهانی را آپلود کردم، سال 2010 همون ترجمه کمیته در جهانی چین می باشد که دکتر موحد (سرپرست وقت تیم در چین) دو، سه سال پیش زحمت کشیدند و فایل ها را در اختیار ملت گذاشتند. 

لینک دانلود سوالات جهانی:

سال 2007

سال 2007 (فارسی)

سال 2008

سال 2008 (فارسی)

سال 2009

سال 2010 (فارسی و انگلیسی)

سال 2011

سال 2012

سال 2012 (فارسی)

سال 2013

اگر کمکم کنید تا ترجمه سوالات سال 2009 و 2011 و 2013 را پیدا کنیم، خیلی ممنون میشم.

یا علی.

توصیه ی برادرانه

سلام، این پست میخواستم بعد اعلام نتایج بذارم 

ادامه مطلب ...